A Magánórákról

Egyre többen ismerik fel, hogy sok minden máshoz hasonlóan táncot is sokkal egyszerűbb és gyorsabb magánórák keretében tanulni. Ezen az oldalon összefoglaltam, mik az előnyei a társastánc magánóráknak.

“Jó lenne megtanulni tánoclni, de…”

  • nem mersz elmenni egy tánciskolába sok idegen ember közé?
  • nincs tánctanfolyam épp megfelelő időpontban?
  • gyorsabban szeretnél megtanulni, mint ahogy egy átlagos tanfolyamon halad a csoport?
  • csak egy két-tánc érdekel, azokat szeretnéd jól megtanulni, de olyan tanfolyam épp nincs sehol?
  • egyszerűen csak olyan az időbeosztásod, hogy nehéz minden héten ugyanabban az időpontban rendszeresen eljárni akárhova?

A megoldás: tánc magánóra!

A magántáncórák előnyei:

Személyreszabott szint és fejlődési tempó:

A csoportos órákon nyilván a csoport átlagos tempójában haladhatunk csak előre. Előfordulhat, hogy valamiért nincs időd nagyon sokat gyakorolni – mert mondjuk a tánctanulás mellett sok minden mást is csinálsz -, vagy csak egy-egy óra néha kimarad egyéb elfoglaltásg miatt. Ilyenkor túl gyorsnak is tűnhet a csoport tempója, pedig csak arról van szó, ők több időt tudnak ezzel tölteni. De ugyanúgy előfordulhat, hogy kicsit ügyesebb, gyakorlottabb vagy az átlagnál, így pedig unatkozol az órán, hiszen sokkal gyorsabban is tudnál fejlődni. Egy magánórán ezzel szemben pontosan a táncosok számára ideális tempóban haladhatunk. Ezen túlmenően fontos, hogy mindenki kicsit másban ügyes és másban kezdőbb. Egy tanfolyamon mindent el kell mondani, ki kell javítani, ami bárkinek a csoportból rosszul megy. Lehet, hogy neked egy-egy mozdulat, technika már rég készség szinten berögzült (pédául valami más táncos előképzettség vagy egyéb sportban megtanult mozgáskoordináció folytán), ilyenkor csak időpocsékolás órákon át gyakorolni, ami alapból is tökéletesen megy. Ha az órán csak ti vagytok ott, akkor nem töltjük az időt fölösleges dolgok ismételgetésével, egyenesen koncentrálhatunk azoknak a dolgoknak a megtanulására, amire ténylegesen szükségetek van.

Rugalmas időbeosztás:

Egy tanfolyam a legtöbb tánciskolában általában hetente egyszer ugyanabban az időpontban van. Sokan a munkájuk jellege miatt egyszerűen nem tudnak heti rendszerességgel ugyanakkor tanfolyamra járni (délelőttös/délutános heti beosztás; rendszertelen munkarend, stb). A magánóráimat teljesen rugalmas időbeosztással tartom: délelőtt, délután, este, akár hétvégén is. Lehet az óra minden héten fixen ugyanabban az időpontban, ha valakinek épp ez a kényelmes; de lehet hétről hétre mindig új időpontot keresni, ami épp belefér az adott heti programba. Emellett természetesen mindenkinek közbe is jöhet időnként valami nem várt elfoglaltság, ilyenkor általában kimarad egy már kifizetett tanfolyami óra. Egy magánórát könnyedén át tudunk tenni másik napra, másik időpontra; illetve ha nem sikerül, és tényleg kimarad egy hét, akkor sem maradtatok közben le a tanfolyamon egy óráról…

Kedvező ár/érték arány:

Elsőre sokan azt gondolnák, a magánóra drágább, mint tanfolyamon megtanulni táncolni, ám ez egyáltlán nincs így, sőt! Azon túl, hogy a magánórák eleve személyre szabottabbak, az is nagy előnyük, hogy ott a tanár keze között táncolva tanulhatunk. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem húsz pár között a tömegben ‘eltűnve’ kell pusztán a magyarázat alapján megérteni és megcsinálni egy-egy új mozdulatot, technikát, hanem a tanárral táncolva lehet megérezni sokkal egyszerűbben és gyorsabban, hogyan is kéne azt csinálni. Ezért a magánórák több nagyságrenddel jobb hatásfokúak, sokkal könnyebben és gyorsabban lehet így bármit megtanulni. Ugyan egy-egy óráért többet kell kifizetni, mint egy tanfolyam egy alkalmáért, de ez félrevezető, hiszen ha akár kétszer annyit is fizetünk egy magánóráért, de ott háromszor annyit fejlődünk, akkor valójában sokkal olcsóbban és gyorsabban tanultunk meg tánoclni!

Oktatás egyéni igényeknek megfelelően:

Lehet, hogy valamelyik táncot már nagyon jól ismered (mert mondjuk megtanultál keringőzni a szalagavatóra), egy másikkal még sosem találkoztál; vagy egyszerűen csak egyik tánc nem nagyon tetszik, és azt nem szeretnéld tanulni, de egy másikal szívesebben foglalkozánl sokkal mélyrehatóbban. Egy tánctanfolyamon, egy nagy csoportban erre nyilván nincs mód, mindent egyenletesen elosztva kell tanulnod. Egy magánórán, a tanár pontosan azt és úgy taníthatja neked, ahogy te szeretnéd.

Intenzív fejlődési lehetőség:

Eőfordul, hogy valamilyen oknál fogva gyorsan kell megtanulni táncolni (mert mondjuk két hét múlva esküvőd lesz, ahol jó lenne egy szép keringővel megnyitnotok a bulit; vagy most szóltak, hogy lesz egy céges rendezvény, ahol táncolni is kéne). Ilyenkor kicsi az esély, hogy a rendelkezésre álló két hétben épp induljon egy megfelelő szintű tanfolyam, ahol pont azokat a táncokat tanulhatod meg, amire gyorsan szükséged lenne. Nem beszélve arról, hogy általában a tanfolyamok heti egy alkalommal működnek, így még ha épp lenne is egy induló tanfolyam, nem sok minden fér bele abba a két órába… Magánórában ezzel szemben gyakorlatilag bármi lehetséges, ha egy hét alatt kell megtanulnod keringőzni, és minden nap szeretnél magánórát, akkor ezt is megoldjuk. Ha három hetente egy hétvégre jössz csak Budapestre, mert amúgy külföldön dolgozol, és azokon a hétvégéken szeretnél órát, ez is működik. Ha a céges bulin csak rockyzni kell, de azt jól, akkor két héten át csak arra koncentrálunk.