divertango DiverTango DiverTango Trió DiverTango trió

Tagok

RADNAI TAMÁS – bandoneon, zenekarvezető
tamas1A Hölgyválasz Táncstúdió alapítója, több éves versenytáncos és tánctanári múlttal a háta mögött ismerkedett meg az argentin tangóval, ahol a tánc mellett a zene is azonnal felkeltette érdeklődését. Több éven át volt az egyik leglátogatottabb budapesti milonga (tangó táncest), a Milonga Opera szervezője, házigazdája és tánczenét szolgáltató DJ-je. Ezzel, illetve a milonga.hu argentin tangós információs portál egyik első szerkesztőjeként egyre nagyobb szerepet vállalt a magyarországi tangóéletben. Az Orquesta Típica Budapest megalapítása után (melynek máig vezetője és első bandoneonistája) Mayer Alberttel megalakították a DiverTangó duót, amelyet később Póta György nagybőgős meghívásával trióvá bővítettek.
Életrajz:
Táncos pályafutását egy kis budai tánciskolában kezdte, ahonnan körülbelül egy év után egy verseny-táncklub berkeibe vezetett az útja. Több év aktív versenyzés után kezdett el maga is tanítani.
Hat-hét évnyi intenzív tanítás után egy barátjával, Ecsedy Áronnal megálmodták és megalapították Budapest egyik legnagyobb tánciskoláját, a Hölgyválasz Táncstúdiót.
Az évek során a sok különböző társastánc közül egyre inkább az argentin tangó került érdeklődése középpontjába, mint az improvizálás képességet és a jó vezetési és követési technikát leginkább előtérbe helyező táncforma.
Ahogy egyre jobban beleásta magát az argentin tangó világába, lassan e tánc zenéje még inkább magával ragadta érdeklődését. A muzsika hosszas és egyre mélyebb tanulmányozása során éveken át működött mint házigazdája és DJ-je az akkori egyik legnagyobb és legnépszerűbb milongának (tangó táncestnek), míg végül szert tettem egy bandoneonra (az autentikus argentin tangó gombos harmonikára), és elkezdett megtanulni játszani rajta. Ezzel a tudással és érdeklődéssel alapította meg később Orquesta Típica Budapest együttest, amely máig szereplője a magyarországi tangó színtérnek.
2009-ben egy hangzáskísérlet és zenei kaland szándékával és Mayer Alberttel, a szintén argentin, Astor Piazzolla zenét játszó Quartet Escualo gitárosával létrehozták tangó duójukat, amelyhez később nagybőgő hangszeresként csatlakozott Póta György, amivel megalakult a DiverTangó Trió. Mind nagyzenekarával, az Orquesta Típica Budapesttel, mind pedig a DiverTango Trióval egyre gyakoribb vende a hazai és a nemzetközi tangó táncéletnek, tánceseményeknek.

 


MAYER ALBERT – gitár
albertTanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus gitár szakán végezte Fodor Ferenc és Szendrey-Karper László tanítványaként.
2002-ben három, szintén klasszikus zenei végzettségű társával megalapítoitta a Quartet Escualo-t, amellyel elsősorban Astor Piazzolla műveinek hazai magas művészi színvonalú interpretációját tűzték ki célul. Ez az együttes később bővítette repertoárját, illetve számos hazai vendégművésszel együtt dolgozott egyedi zenei produkciók létrehívásán, úgy mint Kárász Eszter és Hámori Gabriella színművészekkel, Horgas Eszter fuvolaművésszel, az Óbudai Danubia Zenekarral, Miklósa erika világhírű szoprán énekessel, de az „ambient” popzenei élet szereplői közül Dj Bootsie-val és Occam-mel is.
2009-es megalapítása óta, majd 2010-es trióvá bővülésével tagja a DiverTango Triónak, emellett tagja a Famulus és az Aulosz Régizene Együttesnek, rendszeresen lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar valamint a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult különböző formációkkal. Részt vesz televízió- és rádiófelvételek készítésében, filmzenei felvételeken, valamint színházi zenészként közreműködött az Új Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház, a Pesti Színház, a Radnóti Színház, a Madách Színház, a Merlin Színház és a Magyar Állami Operaház előadásaiban.
Szólistaként és kamarapartnerként számos európai országban vendégszerepelt, többek közt Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Finnországban.
Díjak, elismerések:
Nemzetközi Harmonikaversenyen, Castelfidardo, Olaszország, 2004 – kamaraegyüttes kategóriagyőzelem (Quartet Escualo-val)
Fringe Fesztivál, Budapest, 2006 – fődíj (Quartet Escualo-val)

 


PÓTA GYÖRGY – nagybőgő
gyuri1999-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus nagybőgő szakán.
Tizenéves kora óta rendszeresen játszott klasszikus zenei kamaraegyüttesekben, valamint a vezető hivatásos budapesti szimfonikus zenekarokban, mint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Telekom Szimfonikus Zenekar és a Danubia Szimfonikus Zenekar.
Zenei érdeklődése később az egyéb zenei műfajok felé fordult, így immár tizenöt éve részt vesz a legkülönfélébb könnyű- és világzenei formációkban bőgősként és basszusgitárosként. Repertoárján megtalálható a rock, a blues, a magyar népzene, a jazz, de részt vett elektronikus zenei együttesek felvételein és koncertjein a hip-hop, ambient, és down-tempo műfajaiban.
Emellett több mint tizenöt éve rendszeresen közreműködik független színtársulatok és a nagyobb kőszínházak zenés produkcióiban, a Pintér Béla és Társulata, a Krétakör Színház, az Új Színház, A Nemzeti Színház, a Víg Színház, a Budapest Bábszínház, az Örkény Színház és a Katona József Színház előadásaiban.
Az argentin tangó 2010-ben került zenei látóterébe a DiverTango Trióhoz való csatlakozásakor. Az együttessel azóta rendszeres fellépője a budapesti és az országos tangó tánc-élet eseményeinek.